Dominik Savio


(2. april 1842 - 9. Marec 1857) 

Zavetnik in priprošnjik našega vrtca je sv. Dominik Savio, ki goduje 6. maja.

Vrtec se ponaša z imenom tega priljubljenega, mladega svetnika, ki nam je skozi mnoge generacije vzor in svetilnik pri vzgoji, delu, prosti igri in v medosebnih odnosih.

Sveti Dominik je bil kovačev sin in se je rodil blizu mesta Torino v Italiji. Že pri prvem svetem obhajilu pri sedmih letih je naredil program svojega življenja: "Zelo pogosto se bom spovedoval in vsakokrat, ko mi bo spovednik dovolil bom prejel sveto obhajilo. Želim posvetiti vse praznične dni. Moja prijatelja bosta Jezus in Marija. Do smrti nikoli grešiti."

Pri dvanajstih letih je prišel k Janezu Bosku, ki je tudi opisal njegovo svetniško življenje. Medtem, ko je bil vedno resen in vesel, se je zelo prizadeval, da je izpolnjeval svoje dolžnosti kot učenec. Nenehno je pomagal svojim sošolcem in jih spodbujal z zgledi iz katehizma. Bil je ob bolnikih in miril prepire… Zgodba pripoveduje, kako je nekega dne rekel prijatelju, ki je pravkar prišel v oratorj: "Veš, da mi tukaj dosegamo svetost s tem, da smo vedno zelo veseli. Trudimo se le, da se izogibamo grehu, velikemu sovražniku, ki krade milost pri Bogu in mir iz src. In grehu se izognemo, ko izpolnjujemo svoje dolžnosti." 1854 je bila proglašena dogma o Marijinem brezmadežnem spočetju. Ne malo za tem je med svojimi prijatelji ustanovil "druščino brezmadežne". Mama Margherita (mama Janeza Boska) je nekoč rekla sinu: "Mnogo dobrih je med tvojo mladino a nihče ne presega lepe duše in srca Dominika Savia. Vedno ga vidim kako moli, ostaja v cerkvi, tudi, ko že vsi odidejo. V cerkvi je kakor angel, ki biva v raju." V vsej zgodovini cerkve je to najmlajši svetnik, ki ni mučenec. Papež Pij XI je o njem rekel: "Mlad, vendar velik velikan v duhu. Je zavetnik pojočih dečkov in ministrantom velik zgled.

Nekaj poznanih prigod iz njegovega življenja, ki nas še posebej nagovarjajo:

·       Ko je hodil v šolo sta dva učenca sredi najhujše zime napolnila peč s snegom. Učitelj je iskal krivca in ta dva sta pokazala na Dominika. Dominik je sprejel krivdo, saj je vedel da ju bodo izključili, če pove po resnici. Učitelj je dal Dominika klečat sredi razreda. Kasneje je učitelj izvedel resnico in spoznal Dominikovo veličino.

·       V času kuge, ki je takrat razhajala, je deček hodil obiskovat bolnike in jim prinašal živeža.

·       Na sejmu se je zgodilo, da se je voznik konja z vozom polnim jabolk prevrnil in stresel vsa jabolka po ulici. Pri tem je voznik preklinjal in pretepal svojega konja. K njemu je pristopil Dominik in ga vljudno povprašal, kje je oratorij don Bosca. Voznik mu je odgovoril, da ne ve. Nato ga je Dominik poprosil za majhno uslugo in voznik mu je pozorno prisluhnil. Deček ga je prosil, da ne preklinja v jezi. Reakcija voznika je bila presenetljiva, saj je dečku odgovoril: »Imaš prav! Ko se razjezim, sem bolj živina kot moj konj. Moram se ugrizniti v jezik!«

·       Najbolj znan dogodek pa je gotovo ta. Nekega dne sta se Dominikova sošolca grdo sprla in sta sklenila, da pokažeta svojo moč na dvoboju. Ko je prišel čas obračuna s kamenji, s katerimi naj bi se obmetavala je mednju stopil Dominik s križem v roki in jima rekel: »Poglejta Križanega!« Dvoboja ni bilo. Ko je odrastel, je eden od obeh dečkov dejal: »Zelo me je bilo sram. Dominik je bil dragocen prijatelj, najina dogodivščina pa nadvse žalostna.«

Kratko življenje Dominika Savia je bilo res svetniško in polno čudežev. Njegova dejanja so pričala o njegovi ljubezni do Boga, Marije, Jezusa, Evharistije.

 

Nas pa sv. Dominik Savio ob vsaki priliki spremlja tudi v himni našega vrtca, katere avtor je g. Alojzij Štefan:

 

Sv. Dominik Savio

Lučka v tebi zažarela

se v svetosti razcvetela

roža, roža v čast Brezmadežni.

 

Deček poln si bil veselja,

vsem sošolcem svetel vzgled.

Hotel, hotel si postati svet.

 

V tvojem vrtcu smo otroci

Srečni in prijatelji,

Iz nebes nas spremljaj, varuj ti!

 

Refren

Oj Dominik Savio

Bogu poješ glorijo

naj bo naša duša lepa

naj Marije se oklepa

ljubljenka Dominika

lepa si in čista vsa

bodi naša mamica