Različnost je zakon!

V juniju smo se v našem vrtcu pogovarjali o prevoznih sredstvih in prometu. Otroci so spoznavali vozila in se preizkušali v vožnji s poganjalčki, skiroji in kolesi. Ob tem so se seznanili s prometnimi pravili in varnostjo v prometu.

Ker so pred vrati poletne počitnice, čas ko otroci brezskrbno uživajo in vse prevečkrat pozabijo na opozorila in omejitve, smo na obisk povabili g. Roka Bratovža iz Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine. Društvo si v okviru projekta »Različnost je zakon!« prizadeva, da bi se mladi bolje zavedali nevarnosti, ki prežijo nanje v vsakdanjem življenju, predvsem v prometu. Preko svoje življenjske zgodbe nam je g. Rok približal posledice prometne nesreče in življenje s poškodbo hrbtenjače.

Začetna zadržanost se je hitro razblinila in otroci so brez zadržkov vprašali vse, kar jih je zanimalo. Z radovednostjo so preizkusili, kako se upravlja invalidski voziček. Hitro so ugotovili, da čeprav se zdi sprva čisto lahko, sčasoma postane vožnja z vozičkom naporna ter vse prej kot enostavna, ko naletiš na kakšno oviro.

Hvala g. Roku za njegov čas in prizadevanja, da bi otroci razvili zavedanje o pomenu prometne varnosti. Vsem želimo dolge, brezskrbne in seveda varne počitnice!