Romanje v kraje sv. Dominika Savia

 V petek, 20.10. smo se zaposlene v našem vrtcu podale na prav posebno pot… Kljub temu, da kar nekaj vemo o Dominiku Saviu, je v nas gorela želja, da obiščemo kraje njegovega življenja in delovanja. In tako se je začelo z dolgo vožnjo vse do Colle don Boska, kjer je bil rojen Janez Don Bosko, duhovnik, učitelj in človek, ki je v svoje varstvo vzel tudi našega Dominika Savia. V soboto smo takoj po zajtrku pričeli z raziskovanjem; ogledali smo si rojstno hišo Dominika Savia v San Giovanni Di Riva, kjer je živel le leto in pol ter se sprehodili do cerkve, kjer je bil krščen. Nato smo se po lepem vremenu, ki nas je ves čas spremljal, peš podali do Morialda, kjer je Dominik živel večino svojega življenja. Ogledali smo si tudi kraj, kjer sta se Don Bosko in Dominik Savio prvič srečala, v Castelnuovu pa smo se povzpeli do cerkve sv. apostola Andreja, kjer je sv. Dominik Savio prejel prvo sveto obhajilo in birmo. Sledil je odhod proti Mondoniu, kraju Dominikove smrti. Prišel je večer in zbrali smo se v kapelici, kjer je gospod župnik Klemen (ki je mimogrede tudi odličen šofer ter obvlada tudi italijanski jezik) daroval sveto mašo. Pa to še ni bil konec… Sledila je molitev rožnega venca med sprehodom, večer pa smo zaključile s spodbudnimi besedicami za lahko noč. V nedeljo smo dan pričele s sveto mašo, se poslovile od slikovite stavbe, ki stoji na mestu Don Boskove rojstne hiše ter se podale proti Torinu, natančneje v Valdocco. Tudi tukaj smo lahko občudovale lepoto stavb, cerkva, bazilike in se čudile od kod je Don Bosko črpal moč, pogum, da so mu uspevale tako nadzemeljske stvari…

Dragoceno je bilo iz prve roke spoznavati salezijansko delovanje, prigode iz življenja svetnikov na krajih, kjer so se zgodile in za to gre zahvala tudi naši vodički Blažki, ki je z nami podelila marsikatero zanimivost in prigodo.

Vrnile smo so bogatejše za marsikatero spoznanje, še bolj povezane in hvaležne. Tako kot je to storil Don Bosko, si tudi me želimo postavljati ljubeznivost v središče naših odnosov ter širiti veselje tudi pri delu z otroki.

Sveti Dominik Savio, ti pa nam izprosi poguma ter moči, da bomo še naprej z odgovornostjo opravljale svoje delo v vrtcu, ki ponosno nosi tvoje ime.