Obisk pri gasilcih v CZR Domžale

Oktober, ki je mesec požarne varnosti, ima v letošnjem letu 2023 poudarek na preprečevanju požarov v naravi. Otroci so na to temo pozorno in z zanimanjem večkrat prisluhnili pravljici Gasilec Luka, kjer lahko občudujemo glavnega junaka kako pomaga v stiski. Ob koncu pravljice so napotki in navodila, kako ravnati, da do požara ne pride ter kako ravnati v primeru, če je ogenj že povzročen.

V ponedeljek, 16.10.2023 smo se skupini Lučke in Zvončki odpravili na pot v Količevo, kjer so nas pričakali prijazni in dobrovoljni poklicni gasilci. Povedali so nam, da smo prišli v Center za zaščito in reševanje Domžale, kjer izvajajo različne naloge, ki so v pomoč ljudem v stiski (požar, poplave, potresi, oskrba ljudi in živali, ki so življenjsko ogroženi, nevarne snovi…).  Sprehodili smo se po spodnjih prostorih centra, kjer so v pripravljenosti različna gasilska vozila. Otroci so si ogledali opremo enega od njih, prepoznavali orodja, pripomočke, materiale, ki jih uporabljajo pri svojem delu, intervencijah. Na vozilo so se lahko povzpeli in si ogledali njeno notranjost. Gasilci imajo unikatna oblačila, zato so nam prikazali kako hitro se je potrebno urediti, ko pride do klica na pomoč na številko 112. Otroci so se seznanili o pomenu odsevnih oblačil, odsevnikov, pomerili so gasilsko čelado ter preizkusili svojo spretnost z vodno cevjo. Za uspešno izvedeno vajo so otroci prejeli nalepko z gasilskim motivom.

Po pripovedovanju otrok je bilo ves dan čutiti občudovanje in spoštovanje do tega plemenitega, požrtvovalnega in nevarnega poklica, ki je stalno v pripravljenosti pomagati človeku (tudi živalim) v stiski, nevarnosti, ter varovanju, ohranjanju prečudovite narave, ki nas obdaja.