Na obisku v knjižnici

S skupino Zvončki smo se v sredo, 25.1.2023 odpravili v knjižnico, kjer smo imeli dogovorjeno srečanje s knjižničarko Stanko Zanoškar. Pred odhodom v hišo knjig smo v jutranjem krogu z otroki raziskali kaj je knjižnica, zakaj je potrebna, kaj bomo našli v njej in kakšno vedenje je tam sprejemljivo. Hitro smo skočili v bunde in čevlje ter si nataknili pokrivala in se v koloni odpravili na pot. 

Pred vrati knjižnice smo se umirili in potiho vstopili v knjižnico, kjer nas je že čakala prijazna ga. Stanka. Povabila nas je v skrivni prostorček, kjer smo sedli na pripravljene stolčke. Stekel je pogovor o odnosu do knjig, o vlogi in pomenu knjižnice. Ga. Stanko je zanimalo, če otroci vedo s katerega vrtca prihajajo in otroci so enoglasno odgovorili, da z Vrtca Dominik Savio. Ko pa jih je povprašala kako se imenuje knjižnica, je eden od otrok odgovoril, da je to knjižnica Mercator. Hitro smo ugotovili, da knjižnica ni Mercator, saj na policah ni ne makaronov, ne bombonov. Ga. Stanka je razložila, da so pod knjižnico trgovine in ena izmed njih je Mercator, da pa se knjižnica imenuje po našem mestu. Otroci so takoj uganili, da se imenuje Knjižnica Domžale. 

Skupaj z ga. Stanko so otroci reševali uganke, prisluhnili deklamacijam, zapeli so zimsko pesmico in prisluhnili zanimivi zimski pravljici Rdeča volnena rokavička. Sledil je pregled zanimivih slikanic, ki so si jih otroci kasneje ogledali na otroškem oddelku, kjer so se poigrali še z razstavljenimi igračami. Obisk v knjižnici je bil poučen in čas v njej nam je prehitro minil. Upamo, da jo bodo otroci pogosto obiskovali in radi prebirali knjige, ki jih ponuja.