Mir potuje kakor reka

V mesecu aprilu nas je spremljala tema MIR in LEPOTA STVARSTVA. V pomladnih dneh se je razcvetela narava in že kaže vso svojo lepoto s svojim brstenjem, dišavami in barvami.

Z otroki se ta mesec veliko pogovarjamo tudi o našem odnosu do narave, do soljudi, bližnjih. Na sprehodih ugotavljamo in odkrivamo, da kljub vsem dobrim pogojem, koši za smeti, ločevanje odpadkov, nošenje vrečk iz blaga…, ki nam omogočajo, da ohranjamo čisto naravo le ta ostaja marsikje zelo onesnažena in zanemarjena. S skupino Lučk smo se sprehodili do čistilne naprave v Študi, se večkrat sprehodili ob Kamniški Bistrici, opazovali ekološke otoke po Domžalah in žal marsikje opazili nemarnost ljudi. Odpravili smo se tudi na Šumberk in po pravljici Izgubljeni slamnik, pomagali škratku Dromželcu očistiti gozd.

Mir in lepoto pa ustvarjamo tudi odrasli in otroci z lepimi besedami, odnosi, primernim vedenjem in občutkom do sočloveka. Medsebojnega spoštovanja in ljubezni se najprej učimo v družini, nato pa se iz družine prenesejo vrednote v vrtec, šolo, zunanje dejavnosti, hobije, službo… Z otroki spoznavamo, da moramo najprej mir ustvariti v sebi, šele nato ga lahko razdajamo naprej … in tako lahko mir potuje kakor reka, polna življenja. Če tega ne zmoremo smo podobni mrtvi reki, tako kot jo v svoji pesmi zapoje Marijan Smode in si jo v vrtcu večkrat zapojemo.